diumenge, 21 de febrer del 2010

La guerra dels 6 dies




La Guerra dels 6 dies començà un 5 de juny de 1967 i acabà el 10 del mateix mes. Amb una setmana Israel en va tenir prou per demostrar la seva supremacia tàctica i estratègica sobre orient mitjà.

Però, què va desencadenar una guerra de tals magnituds?

El 1966, Egipte i Siria formaren una aliança militar empesos per la gran pressió de la opinió pública àrab que no veia amb bons ulls l'estat d'Israel. Amb el suport encobert de la Unió Soviètica, Egipte es veigué capacitat per començar una sèrie d'actes hostils vers Israel.
El maig de 1967 Egipte demanà i forçà la retirada de les tropes de la ONU desplegades a la península del Sinaí; tot seguit i davant l'alerta i preocupació internacional la frontera amb Israel és fortament militaritzada per part d'Egipte. I per si no fos greu la situació i la tensió del moment Egipte fa un altre pas fatal, bloqueja l'estret de Tiran (Sortida natural i única al Mar índic per Israel). Això ja és tota una declaració de guerra.

L'aliança buscada i creada per Egipte dóna els seus fruits, doncs ja té el suport militar de Jordània, Síria i Iraq. La força militar en numeros és abrumadorament més gran que la d'Israel.

Però Israel no es va rendir i va ordenar un atac preventiu vers Egipte, que sense cap dubte era l'única forma de fer sobreviure l'estat.




(clic per ampliar)


Un 5 de juny de 1967 es va a dur a terme l'inici de les hostilitats Israelianes atacant des de bon matí totes les bases aères egípcies, aniquilant d'aquesta forma tota la capacitat aeronàutica d'Egipte.
Al mateix temps Israel posisionava les seves tropes a la frontera del Sinaí i esperava a l'ordre per emprendre una marxa amb l'objectiu d'aconseguir els Alts del Golan (estratègics en la zona).
Només 6 dies li van caldre a Israel per esborrar del mapa l'exèrcit jordà, egipci i siri.
Segurament us preguntareu qui van ser els estratègs, qui va pensar tot això?

Us sorprendreu, veureu noms coneguts. Els caps militars i encarregats de totes les operacions d'aquests sis dies foren entre altres Isaac Rabin, Ariel Sharon, Moshé Dayán, etc.

Quines foren les conseqüències d'una guerra tan àgil?
Doncs moltes i que avui dia encara dificulten les relacions entre països d'orient mitjà (doncs les rancúnies mai han desaparegut).
Israel incorporà al seu territori Cisjordània, la franja de Gaza, la península del Sinaí i els Alts del Golan. Els efectes d'aquestes annexions encara són visibles en la vida diària de molts israelians i palestins ja que la tensió entre àrabs i jueus continua ben viva (si bé ara sembla que està una mica més calmada).

El 1982 Israel retornà a Egipte la península del Sinaí i el 2005 desocupà els seus assentaments en la franja de Gaza en favor de la Autoritat Nacional Palestina.


La Guerra dels sis dies està considerada una de les guerres més eficaces i més ben planejades del segle XX (quin honor...), on les forces israelianes comptaven amb un total de 200 avions, 800 tancs i 300.000 soldats. Mentre que l'altre conglomerat de tropes tenien uns 550.000 soldats, 960 avions i milers de tancs.

Les baixes?

Israel: 700 - 1000 morts, 4500 ferits

Aliança Àrab: 11.000 - 22.000 morts/desapareguts/ferits



Un altre cop la història ens ensenya que els humans ens destrossem les vides per trossos de terra, per diners o per reconeixement. Llastimós, però cert.
Al principi de tot us he deixat un video/documental sobre la guerra dels 6 dies i com es va desenvolupar, es tracta d'un documental divulgatiu molt entretingut. El recomano 100%.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada