dilluns, 29 de març del 2010

Cas Palma Arena

L'agost de 2008 començà una investigació a Palma de Mallorca que està desencadenant, avui dia, una gran controvèrsia i consternació i que, sens dubte, afectarà a la ja gran desafecció ciutadana vers la política.



Anem per parts...

La investigació del cas "Palma Arena" engega els motors arràn de la denúncia d'un ciutadà anònim sobre el cost del velòdrom ciclista de Palma. Segons el projecte el cost s'estimava al voltant dels 48 milions d'euros però que, curiosament, va acabar costant uns 100 milions d'euros als contribuents. Fins aquí es podria fer fins i tot la vista grossa i dir que no s'havia fet un bon càlcul o que hi havien hagut retrassos o mil històries...El que ja no quadrava en tot això és que paral·lelament el patrimoni del ex-president Jaume Matas (el gran precurssor) augmentés de forma espectacular.

Jaume Matas, afiliat al PP (Partit Popular), fou el president balear de 1996 - 1999 i de 2003 - 2007, essent ministre de Medi ambient en el govern de José María Aznar durant els anys 2000 - 2003.

Durant l'any 2007 té lloc a Palma de Mallorca el mundial de ciclisme en pista per el qual es va fer una gran inversió econòmica en la construcció d'un velòdrom preciós (tot s'ha de dir). L'any següent els jutjats obrien instrucció vers la possibilitat de malversació de fons públics en tal construcció.
Els mateixos anys hem de parlar de diferents escàndols de corrupció urbanística a Balears que esquitxen alts càrrecs del govern (Cas Andratx).
L'agost de 2009 són detinguts en l'anomenada "operació espasa" 8 persones relacionades amb el cas del velòdrom. Tres d'elles són posades en llibertat, els altres cinc resulten ser els màxims responsables de la UTE que realitzava la obra, l'ex-director general d'esports balear i l'ex-gerent del consorci.
Després de pagar la corresponent fiança surten en llibertat.

El setembre del mateix any el jutge decideix revisar l'informe de la investigació sobre el patrimoni de Matas i del seu cunyat. Dies després el govern balear es persona com a part perjudicada en el cas...


La passada setmana l'ex-president prestà declaració davant el jutge durant més de 15 hores, on Matas negà qualsevol forma d'apropació il·lícita de fons públics i defensà que l'enriquiment era culpa dels seus ingressos i rentes familiars. Diferents proves sobre el seu patrimoni i possibles compres i ventes de pisos en diner negre provocaren que el jutge decretés pressó provisional sota fiança de 3 milions d'euros així com la retirada del passaport per perill de fuga (recordem que aquest senyor viu acutalment als estats units...perquè serà?).

Actualment Jaume Matas s'enfronta a una pena de fins a 24 anys de presó per prevaricació, apropiació indeguda, falsetat documental, tràfic d'influències, blanqueig de capital, delicte fiscal...


Si bé tot això ja desanima al ciutadà, la cosa s'embolica més si tenim en compte que l'empresa Nimbus a qui li era entregada la campanya de publicitat del mundial de ciclisme de 2007 està també sota investigació judicial per a la presumpta desviació de capital públic per a la financiació de les campanyes del PP balear. L'empresa Nimbus guanyà en poc més de 3 anys més de 2 milions d'euros gràcies en bona part a les contractacions del govern balear i del PP...

No puc negar que totes aquestes trames de corrupció m'apassionen, és com un llibre de ficció i d'aventures, dignes del propi John Grisham. A la vegada però, em provoquen un cert malestar i una gran animadversió vers tot el món polític on la gran majoria ja no "treballa" per vocació sinó per interessos particulars.

Només el temps ens dirà com acaba el cas Palma Arena del qual, n'estic segur, encara falten moltes coses per veure la llum.



PD: Menció apart mereixen el Cas Gürtel, el cas del palau de la música, o el cas de la polèmica medalla del congrés dels estats units a l'ex-president Aznar. Seguirem investigant... ^^

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada