dijous, 22 d’abril del 2010

La venjança d'Islàndia

Aquest país que avui és notícia per un volcà de nom impossible l'any 2008 va patir l'inici d'una crisis que encara avui porta cua.

En l'esmentat 2008 els tres bancs més grans del país van tenir que ser nacionalitzats degut als deutes brutals que havien acumulat els anys anteriors. L'inici de la crisis del sistema financer global va dur un país que té els millors indexs de qualitat de vida del món a la vora del precipici.

Islàndia va tenir que nacionalitzar els 3 grans bancs perquè el seu propi banc central no podia sostenir, ni fer front, el deute extern d'aquests bancs. Això portà al seu primer ministre a fer declaracions del calibre de "el país pot fer fallida". En pocs dies islàndia passà a tenir una moneda fortament devaluada respecte l'euro, una forta inflació i uns alts tipus d'interès.

Per si la història no fos prou greu, els bancs intervinguts tenien molts estalvis d'inversors/estalviadors, com podem ser-ho tu o jo, de Gran Bretanya, Holanda i Alemanya, entre d'altres. Això provoca que el deute que té Islàndia amb aquestes nacions s'estimi en 4.000 milions d'euros que s'han de pagar en 15 anys a un 5'5% d'interès... o el que és el mateix, cada islandès (sigui nadó, adult, jubilat..) hauria de pagar als estrangers uns 12.000 - 14.000 euros per fer net.

Naturalment són xifres impagables per un país com Islàndia, el tamany d'aquesta bola és immensa. Fins i tot es va realitzar un referendum entre els habitants per veure si els islandesos volien pagar aquest deute. Evidentment va guanyar el NO de forma acaplaradora, els habitants no volien pagar per les imbecilitats d'entitats privades que tenen noms i cognoms.
Gran Bretanya no va trigar gaire a començar una croada contra islàndia per tal de defensar els seus estalviadors, amenaçant per exemple amb la NO entrada a la Unió Europea, tal i com pretenia l'illa del nord fins llavors.

Avui dia Islàndia està amb l'aigua al coll, amb un bon embolic i amb un retrocés en el seu avanç socioeconòmic, poder és per això que la petita illa s'ha autosituat en el mapa mundial amb un volcà...



I és que l'acudit de moda d'aquests dies per Islàndia és: "We have no cash, but we have ash" i diferents variants. "No tenim diner, però tenim cendra". I a més a més té la peculiaritat que en l'alfabet islandès no existeix la C.


:-) Sort islandesos!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada