diumenge, 21 de març del 2010

Zimbabwe



No, no està tret d'un episodi dels Simpson, aquesta foto mostra la realitat econòmica de Zimbabwe. El bitllet de 100.000.000.000 dollars zimbabwesos.

Com tots sabeu, o sabreu, l'estat de Zimbabwe està gobernat per un capcigrany anomenat Robert Mugabe, una espècie de dictador que ha dut el país a la ruina més absoluta (es veu que per economista no va estudiar...).
La qüestió és que el país està immers en una profunda inflació que ha destrossat l'economia en pocs anys. Ha arribat a tal punt que el 2008 (no es troben dades massa actuals..), una hamburguesa costava 15.000.000 de dollars zimbabwesos!! i cada hora es doblaven els preus dels productes.
Les últimes dades que trobat per articles de La Vanguardia parlaven d'una inflació de 237.000.000%, però no són dades exactes, doncs és impossible fer-ne un càlcul acurat i precís.


Robert Mugabe és un personatge que ostenta el poder de Zimbabwe des de fa 28 anys, recorrent habitualment al "timo" electoral. Aquest home en els primers compassos dels anys 2000 va impulsar una reforma agrària per tal d'intentar reactivar una economia que ja anava en caiguda lliure. La reforma expropiava la terra a la majoria blanca (32% de la terra cultivada al país) per tal de repartir-la entre els "autòctons".
Això provocà el bloqueig econòmic de EUA i la UE, de tal forma que l'agricultura zimbabwesa va ser dinamitada, així com la seva economia (només suportada per la mineria). Poc a poc va començar a creixer la inflació del país fins que es va descontrolar de forma radical.

Actualment la majoria de negocis a zimbabwe es fan amb Rands sudafricans o dollars americans (tot supervisat pel govern) degut a que el dollar autòcton no era estable, estava molt descontrolat. Fins i tot tenien pensat posar en circulació un bitllet de 500 bilions de dolars.
Sembla però que avui dia la inflació està més controlada i no té uns percentatges tant bestials. Penseu que el segon país amb més inflació del món només rasca el 40%.



L'artífex del fracàs:



M'ha fet gràcia parlar de l'estat de Zimbabwe perquè els numeros són espectaculars, no hi ha decadència tal en cap país del món. És la pobresa sobre la pobresa. A més a més el país té un index de població amb SIDA molt elevat, els hospitals són de circumstàncies i la gent no té què dur-se a la boca. Mentrestant però, aquest dropo del Mugabe segueix gastant-se milions en celebrar festes com la del seu aniversari que va costar 250.000 dollars (americans aquets...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada